King.Prostor 2019

21.11.2018

King.Prostor sedaj že dobro leto, in sicer od 1. oktobra 2017, nudi CAD dostop do javnih prostorskih podatkov. Projektanti, geodeti, upravljavci komunalne infrastrukture, načrtovalci prostora, urbanisti - res široka paleta uporabnikov, ki 247 dostopajo do podatkov. Čeprav je seznam King.Prostor slojev zelo dolg, opažamo, da prav vsi podatki pridejo prav. In prav zato King.Prostor razvoj ne počiva…

Glavne novosti

V letu dni je seznam King.Prostor slojev zrasel na 370 in še raste. Nekatere funkcionalne izboljšave King.Prostor ste lahko opazili že čez leto. O nekaterih smo že pisali v prejšnjih blogih. Z novo različico King.Prostor 2019 pa smo šli še korak dlje na področju podatkov in na področju orodij:

  • PROSTOR okno - prvi uvoz podatkov na vidnem območju brez izbire naslova ali parcele;
  • izboljšan izris GJI infrastrukture, med ostalim tudi z uporabo opcije “Linetype scale”;
  • v info oknu za posamezne GJI atribute lahko vidimo celoten GJI šifrant;
  • ZKP poročilo o parcelah poleg kolon z lastniki in rabo vsebuje v enem poročilu podatke tako o dolžini kot površini in obsegu presečišča;
  • desni klik na mapo, podmapo ali sloj dodatno ponuja Orodja, z možnostjo zakleni/odkleni vse sloje in briši podatke zunaj območja;
  • shp datoteko, ki jo lahko povlečete in spustite v King.Prostor mapo, sedaj lahko ažurirate, v shp shranite geometrijske in atributne spremembe;
  • na desni klik na vrhu King.Prostor mape je dodano Shrani kot, ki omogoča, da spremljevalno gsx datoteko preimenujemo in shranimo na želeni lokaciji.

Še posebej smo ponosni na novost, ki je za uporabnike sicer bolj v ozadju a vendar izredno pomembna, in sicer na prenovo GeoSX strežnika. GeoSX strežnik skrbi za King.Prostor dostop do podatkov. Najnovejša različica nam omogoča hitrejši dostop do podatkov in ohranjanje maksimalne ažurnosti podatkov.

King.Prostor 2019 je pripravljen za uvedbo koordinatnega sistema D96 kot tudi na izzive prihajajoče GIS/BIM zgodbe. Več v naslednjih blogih.

Lahko nam sledite tudi na facebook strani in youtube kanalu. Objavljali bomo primere in novosti iz različnih področji načrtovanja in uporabe prostorskih podatkov.

King.Prostor oz. GIS for CAD v Londonu

sl-king
GIS for CAD

Novost, ki jo boste opazili z novo različico King.Prostor 2019, je možnost izbire jezika: slovenski ali angleški. Prav tako lahko v PROSTOR oknu med mapami sedaj izberemo angleško mapo, ki omogoča podatke v angleščini. Tiste podatke, ki so največ v rabi.

Z angleško različico King.Prostor smo se pred kratkim predstavili na Bricsys conferenc 2018 v Londonu. Pričakovali smo, da obstaja zanimanje za CAD oz. direktno skozi .dwg dostop do GIS podatkov, a nas je vseeno presenetilo, kako globalen je problem uporabe GIS podatakov za CAD uporabnike. Veliko obiskovalcev je delilo navdušenje nad King.Prostor rešitvijo ter nad samimi podatki, ki so v Sloveniji javno dostopni.